(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2017)
Dane dotyczące dynamiki i struktury populacji dla stada żubrów reintrodukowanego na teren Beskidu Skoliwskiego były zebrane przez Instytut Ekologii Karpat, Narodowej Akademii Nauk Ukrainy z pomocą leśników z Naturalnego Parku Narodowego "Skoliwski Beskid" (Dyrekcja Lasów Państwowych we Lwowie). Od czerwca 2009 (początkowo 10 zwierząt) liczebność stada wzrosła do 33 osobników z czego 46% stanowią żubry dorosłe (w tym 18% byki i 28% krowy), 40% młodzież (do czwartego roku życia) oraz 14% cielęta. Dyskutowane są problemy ze wzrastającą częstością wchodzenia żubrów na teren wsi oraz strategia dotycząca ich utrzymania i ochrony w przyszłości.