(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2017)
W 2016 roku na teren nadleśnictwa Żednia wprowadzono nowe wolne stado żubrów w Puszczy Knyszyńskiej. Po kilku miesiącach spędzonych w zagrodzie adaptacyjnej zwierzęta wypuszczono na wolność. Przebieg ich aklimatyzacji obserwowano dzięki nadajnikom GPS. Obserwacje bezpośrednie były utrudnione ze względu na niedostępny teren i płochliwość zwierząt. Zwierzęta zajęły areał w bliskiej okolicy zagrody adaptacyjnej. W okresie wegetacyjnym stado poruszało się po obszarze około 50km2, w okresie zimowym penetrowany teren był nieco mniejszy. Aklimatyzacja zwierząt przebiegła bez przeszkód.