(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2017)
W pracy przedstawiono dwie propozycje uregulowań hodowlano-prawnych, tak dobranych aby umożliwiać rozszerzenie hodowli żubra i jednocześnie spełniać wszystkie wymagania ochrony tego gatunku. Przyjazne zasady: Żubr włączony do kategorii hodowlanych zwierząt z grupy Bovidae, tak jak inne gatunki utrzymywane na terenach rolniczych lub łowieckich. Ocena zdrowia i badania weterynaryjne odpowiednie dla gatunku żubr. Identyfikacja osobników odpowiednio dla gatunku. Prezentacja projektu ochrony gatunku w sposób zorganizowany zgodnie z przepisami dla zwierząt gospodarskich. Możliwość eliminacji pojedynczych osobników i komercyjne wykorzystanie mięsa. Możliwe zasady: Żubr nie zaliczany do bydła. Wymagać to będzie zasad określonych przez państwowe urzędy ds. Zdrowia i Środowiska wspólnych dla wszystkich regionalnych rządów. Żubry utrzymywane w „Centrum Hodowli”. Niezbędne są zasady określenie „Centrum Hodowli” dla ochrony ex situ żubra zaakceptowane przez regionalne urzędy ds . Rolnictwa. Ważne też określenie relacji między „Centrum Hodowli” a działalnością łowiecką i innymi tradycyjnymi sposobami użytkowania gruntów. Ocena zdrowia zgodna z dyrektywą UE nr 92/65 dla klasyfikowanych autoryzowanych centrów. Identyfikacja osobników zgodna z zasadami ochrony gatunki – zastosowanie dyrektywy UE 92/65. Prezentacja projektu ochrony gatunku dozwolona w grupach zorganizowanych z przewodnikiem. Prezentacja zwierząt zawsze połączona z edukacją i ochroną gatunku. Możliwość eliminacji pojedynczych osobników i komercyjne wykorzystanie mięsa.