(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2018)
Przedstawiono historię programu reintrodukcji żubra (Bison bonasus) zainicjowanego w 1963 roku w krajach karpackich (Polska, Słowacja, Rumunia i Ukraina), w tym rozwój poszczególnych subpopulacji i parametrów genetycznych. Omówiono przyczyny sukcesu reintrodukcji w Bieszczadach. Na koniec wskazano mankamenty działań podejmowanych w tym rejonie oraz zasugerowano możliwości ich złagodzenia.