(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2018)
Żubr (Bison bonasus) jest gatunkiem bardzo wrażliwym na zakażenie prątkami gruźlicy, o czym świadczą pojawiające się od 1996 roku przypadki choroby u tego gatunku. Jest on klasyfikowany przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody (IUCN) jako gatunek zagrożony wyginięciem, co sprawia, że monitoring chorób zakaźnych musi być przeprowadzany ze szczególną uwagą. Ze względu na wystąpienie u żubrów z Puszczy Boreckiej dwóch przypadków gruźlicy wskazane jest kontrolowanie tamtejszej populacji w tym kierunku. Podjęto działania mające na celu wstępne określenie sytuacji epidemiologicznej gruźlicy w populacji żubrów w Puszczy Boreckiej. Zbadano 22 osobniki za pomocą komercyjnego testu gamma-interferonowego, którego zasada działania opiera się na nadwrażliwości komórkowej typu późnego. Krew pobrana do probówek zawierających heparynę litową była stymulowana tuberkuliną bydlęcą, ptasią oraz PBS (kontrola). Wynik interpretowano na podstawie gęstości optycznej uzyskiwanej z poszczególnych próbek, czyli wartości proporcjonalnej do ilości wytwarzanego przez limfocyty T interferonu-gamma (INF-γ – białko charakterystyczne dla odpowiedzi immunologicznej w przebiegu gruźlicy). W celu weryfikacji ujemnych wyników testu gamma-interferonowego od 10 spośród 22 zbadanych żubrów post mortem pobrano materiał (węzły chłonne żuchwowe oraz zagardłowe) do planowanych badań mikrobiologicznych na specyficznych podłożach Stonebrinka oraz dodatkowo Löwensteina-Jensena. Pomimo uzyskania ujemnych wyników testu gamma-interferonowego w tym doświadczeniu, w przyszłości konieczny jest dalszy monitoring populacji żubrów z Puszczy Boreckiej w kierunku gruźlicy.