(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2019)
W pracy przedstawiono informacje dotyczące ochrony i badań nad biologią żubra w naturalnym środowisku na północy europejskiej części Rosji. Szczególną uwagę zwraca się na udaną aklimatyzację gatunku do tych warunków siedliskowych, poza jego północnym historycznym zasięgiem. Podane są informacje o wielkości głównych populacji żubrów w Federacji Rosyjskiej, których całkowita liczebność wynosi 1177 osobników. Podjęto w pracy dyskusję na temat dalszej ochrony i wzbogacania populacji żubrów w regionie Wołogdy. Na podstawie prowadzonych obserwacji stwierdzono, że poziom rozrodu w stadzie jest zadowalający, zachowana jest sezonowość rozrodu oraz obliczono, że krowy cielą się 2 razy na 3 lata. Omówiono wyniki monitoringu parazytologicznego i podkreślono dobry stan populacji. Wskazano kierunek przyszłych badań tych zwierząt, biorąc pod uwagę możliwości adaptacyjne gatunku we współczesnych warunkach siedliskowych.