(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
W sezonie jesienno-zimowym 2008/2009 pobrano 26 próbek kału wolno żyjących żubrów (9 cieląt poniżej 1 roku życia i 17 starszych) oraz 45 próbek kału żubrów utrzymywanych w rezerwatach zamkniętych w Puszczy Białowieskiej. Wszystkie próbki zbadano metodą McMastera. Gatunki kokcydiów określono na podstawie pomiarów i morfologii zaobserwowanych oocyst oraz monografii Pellerdy’ego. Gatunki Eimeria bovis, E. zuernii, E. canadensis, E. cylindrica, E. ellipsoidalis, E. alabamensis, E. auburnensis i E. subspherica znaleziono w kale wolno żyjących żubrów w wieku poniżej 1 roku. W kale starszych zwierząt nie stwierdzono dwóch gatunków: E. cylindrica i E. subspherica. Średnia liczba oocyst na gram kału była od kilku do kilkudziesięciu razy większa u cieląt w porównaniu z osobnikami starszymi. Poza wyżej wymienionymi gatunkami kokcydiów w odchodach żubrów utrzymywanych w rezerwatach zamkniętych znaleziono jeszcze dwa (E. bukidnonensis i E. pellita). Podsumowując, wiek żubrów ma istotny wpływ na rozpowszechnienie i intensywność inwazji kokcydiów oraz wielkość ich terytorium. Dzięki naszym badaniom żubr został uznany za nowego żywiciela E. alabamensis, E. auburnensis, E. bukidnonensis, E. cylindrica, E. pellita i E. subspherica.