(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2009)
Dotychczasowe wyniki badań wskazują jednoznacznie na obecność pierwotniaka N. caninum u żubrów żyjących w Białowieży. Odsetek osobników zarażonych zmienny jest w kolejnych latach badań. W latach 2004 do końca marca 2008 wynosił 13%(Cabaj i wsp. 2008). Z kolei w latach 2007 do marca 2009 wynosił 7%. Nie tylko żubry pochodzące z Białowieży mogą być rezerwuarem dla tej parazytozy. Jak wykazały nasze wcześniejsze badania (Cabaj i wsp. 2008), wysoki poziom przeciwciał stwierdzano u żubrów pochodzących ze Słowacji, Holandii, Włoszech, Hiszpanii, Danii oraz Niemczech. Poza Europą, Dubey i Thulliez (2005) w Ameryce Północnej wykryli przeciwciała u 5 bizonów na 249 przebadanych osobników. Nie jest to nadzwyczajnym zjawiskiem, skoro w tych krajach N. caninum występuje powszechnie u bydła hodowlanego. Zwierzęta wolno żyjące są naturalnym rezerwuarem dla tej parazytozy. Badania będą kontynuowane i podjęta zostanie próba wyizolowania tego pierwotniaka, co samo w sobie jest dużym zadaniem i byłoby dużym osiągnięciem. Byłby to pierwszy w Polsce izolat pasożyta pochodzący od wolno żyjącego żywiciela.