(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2010)
W opracowaniu przedstawiono aktualną lokalizację i liczebność istniejących subpopulacji żubrów na Ukrainie. Dane zebrane przez autorów porównano z oficjalnymi danymi krajowymi. Przeanalizowano pochodzenie poszczególnych stad, które może wpływać na ich heterozygotyczność. Autorzy przedstawiają swoją koncepcję optymalizacji ochrony i zarządzania gatunkami w Ukrainie.