(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2010)
Celem tej pracy jest przedstawienie pewnej relacji pomiędzy zachowaniami żubra oraz możliwością infekcji pasożytniczej oparte o obserwacje prowadzone w Ośrodku Hodowli Prioksko-Terrasnyj Centralnego Krajowego Rezerwatu Biosfery. Wiedza na temat zwyczajów zwierząt i ich dziennego rozkładu zajęć, najczęściej odwiedzanych miejsc jest bardzo ważna do zastosowania właściwych metod profilaktyki przeciw pasożytniczej. W warunkach utrzymania dzikich zwierząt w niewoli jest również konieczne oszacowanie sytuacji epizootycznej względem parazytoz aby z wystarczającym wyprzedzeniem czasowym zastosować odpowiednie działania profilaktyczne. W pracy przedstawiono najczęściej spotykane pasożyty oraz program ochrony zdrowia zwierząt stosowany w rezerwacie.