(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2010)
W sierpniu 2009 r. u szesnastoletniej samicy żubra z Ośrodka Hodowlanego Białowieskiego Parku Narodowego rozpoznano podostre zapalenie wymienia połączone z bezmlecznością. Problem z wymionami zauważył jeden ze strażników parku. Krowa nie pozwalała cielęciu ssać mleka i odpędzała je. Badanie kliniczne po unieruchomieniu wykazało mastitis. Po unieruchomieniu zastosowano leczenie ogólne szybko i długo działającym antybiotykiem – Shotapenem (Penicillium proc.; Penicillium ben.; Streptomycyna) 1ml/10 kg mc; leczenie miejscowe: płukanie wymienia roztworem nadmanganianu potasu - Multimastit (Penicillium proc.; Streptomycyna; Neomycyna; Prednizolon) przez strzykawkę rurkową po jednej dawce do każdego strzyka; kamforę – maść jodową nakładana na całe wymię. Samica wraca do zdrowia – po 48 godzinach cielę zaczęło ssać krowę.