(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2010)
W Europie zbadano występowanie przeciwciał przeciwko Neospora caninum u żubrów (Bison bonasus bonasus L.) żyjących w Białowieży, w Polsce. Surowice 67 żubrów odstrzelonych lub poddanych zabiegom weterynaryjnym w 2009 r. i do marca 2010 r., w różnym wieku i różnej płci, zostały przebadane na obecność przeciwciał N. caninum za pomocą testu ELISA. Pozytywne wyniki były stwierdzono u 9 żubrów (13,43%). Dodatkowo wszystkie dodatnie surowice zostały przebadane metodą Western blot aby zweryfikować wyniki testu ELISA. Wyniki Western blot potwierdziły obecność przeciwciał przeciwko antygenom Neospora tachyzoites we wszystkich badanych surowicach pozytywnych w teście ELISA. Nasze wyniki wyraźnie wskazują obecność N. caninum u żubrów w Polsce. Dalsze badania dotyczące oceny istnienia cyklu leśnego N. caninum są w toku.