(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2010)
W drugiej połowie XX wieku utworzono w zachodniej części Ukrainy sześć´ populacji żubra, trzy na terenach górskich i trzy na nizinach. W latach 70. XX wieku Klevańska subpopulacja przestała istnieć, dwie inne (Tsuman i Skole) były bliskie wyginięcia, a w populacji Bukowińskiej liczba osobników zmniejszyła się znacząco. W latach 1999–2010 prowadzono badania wpływu czynników środowiskowych na liczebność populacji żubra. W tym okresie zarejestrowano 131 przypadków śmierci żubra. Wyróżniono siedem głównych przyczyn upadków: brak pokarmu, kłusownictwo, choroby, wypadki, wiek, drapieżnictwo oraz transport. Głównymi czynnikami powodującymi zmniejszenie populacji żubra było kłusownictwo i choroby, a w warunkach górskich również brak pokarmu. Jednak w wielu przypadkach nie było możliwe określenie przyczyny śmierci.