(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
Wolne stada żubrów wymagają stałego nadzoru i monitoringu. Najskuteczniejszą metodą monitoringu jest telemetria GPS, która dostarcza bezcennych danych o zachowaniu zwierząt i miejscach ich przebywania. W stadach zachodniopomorskich pierwsze 6 obroży GPS zostało założonych w 2008 r., a obecnie żubry noszą 9 działających obroży GPS. Dzięki danym telemetrycznym zbieranym w sposób ciągły zweryfikowano wiedzę o stadach w następujących dziedzinach: – Wielkość i zasięg areału stada. – Liczebność stada. – Zachowania zwierząt. – Obserwacje zachowania zwierząt uczestniczących w kolizjach drogowych.