(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
Przedstawiona jest historia introdukowania żubra w północnym regionie Europejskiej części Federacji Rosyjskiej. W latach 1991–2011 dwadzieścia żubrów wypuszczono w rejonie Vołogdy. Wypuszczone zwierzęta preferowały obszar 600 hektarów w obrębie łowieckim Ust’Kubenskoye. Obecnie stado liczące czterdzieści żubrów jest obserwowane. Nie stwierdza się żadnych problemów w rozrodzie i żubry dają sobie rade w trudnych warunkach północy.