(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
Nadleśnictwo Borki położone jest w bardzo pięknej części Polski – tzw. Krainie Tysiąca Jezior. Łączna powierzchnia Nadleśnictwa Borki sięga prawie 26 ha, z czego duża część obejmuje bardzo bogaty ekosystem Puszczy Boreckiej. Jego obszar obejmuje liczne rezerwaty przyrody i pomniki przyrody. Żubry były sprowadzone tu w 1956 roku, a sześć lat później powstało stado wolno żyjące. Początkowo stado pozostawało pod opieką Białowieskiego Parku Narodowego, ale Od 1 czerwca 1984 r. za tę populację odpowiada Nadleśnictwo Borki. Obecnie liczebność stada przekracza 80 osobników i zgodnie z Programem Zarządzania dla tej populacji, maksymalna liczba zwierząt przewidziana na tym obszarze to 90.