(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
Na podstawie dotychczas zebranego materiału i otrzymanych wyników badań na terenie Bieszczad, stwierdzono zakażenia niektórymi drobnoustrojami chorobotwórczymi zarówno u zwierząt gospodarskich jak i wolno żyjących. W tej aktualnej sytuacji epizootiologicznej istnieje potencjalna możliwość przenoszenia się patogenów między tymi grupami zwierzat. Należy zwrócić uwagę konieczność rozpoznania epizootiologicznego na danym obszarze, przed wprowadzenie i zasiedleniem zwierząt wolno żyjących w nowym środowisku. Występowanie zakażeń u zwierząt wolno żyjących stanowi wciąż aktualny problem i w tym celu konieczna jest stała kontrola zdrowia tych zwierząt.