(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2011)
Badania miały na celu dokonanie opisu budowy morfologicznej oraz ocenę metryczna˛ narządów płciowych samicy żubra. Celem było również prześledzenie zmian w strukturze tych organów w zależności od wieku i dojrzałości płciowej. Podjęto także próbę przeprowadzenia analizy porównawczej tych narządów z organami bydła domowego. Materiał do badań stanowiły narządy płciowe żeńskie 55 samic żubra nizinnego, zamieszkującego Puszcze˛ Białowieską. Zwierzęta podzielono na dwie grupy wiekowe. Pierwsza to osobniki niedojrzałe płciowo w wieku od 2 miesięcy do 1,5 roku, druga obejmowała samice dojrzałe płciowo liczące od 2 do 20 lat. Dokonano obserwacji i opisu pochwy, jej przedsionka oraz zewnętrznych narządów płciowych. W celu oceny struktur mikroskopowych z materiału pobrano wycinki do badań histologicznych. Preparaty barwiono metodą przeglądową HE. Uzyskane wyniki poddano analizie metrycznej oraz porównano z bydłem domowym. Narządy płciowe żubrzyc mają na ogół podobną budowę jak u bydła domowego. Jednak ich wartości metryczne są mniejsze. Organy te wykazują cechy budowy, którą można wiązać ze swoistą sezonowością w rozrodzie.