(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2012)
Dnia 15 sierpnia 2011 roku hodowca żubrów w Kiermusach zgłosił, iż jedna z krów żubra nizinnego (Bison bonasus bonasus), o imieniu Posesja (nr rod.11019), wykazuje objawy chorobowe w postaci biegunki. Podczas zbierania wywiadu ustalono, że kał jest cuchnący o luźnej konsystencji. Zalecono odizolować samicę od stada oraz zaprzestać podawania paszy treściwej. Żubrzycy przepisano dietę zawierającą w składzie siano, korę dębu oraz wodę ad libitum. Posesja, w momencie pojawienia się objawów chorobowych, przebywała w zagrodzie razem z dwoma krowami i bykiem. Zwierzęta były karmione paszą treściwą (gnieciony owies z kukurydzą) oraz miały dostęp do naturalnej bazy żerowej i wody. Krowa dotychczas nie chorowała i była w dobrej kondycji. W ostatecznej diagnozie ustalono, że był to przypadek idiopatycznej biegunki, najprawdopodobniej wywołanej błędami żywieniowymi (nieprawidłowy bilans energetyczny paszy), wtórnie wikłany bakteriami względnie chorobotwórczymi.Według specjalistów z zakresu żywienia zwierząt, podczas sezonu letniego, należy wyeliminować podawanie pasz treściwych lub znacznie ograniczyć ich ilość. Ewentualne niedobory Na+ kompensujemy stosując lizawki solne. Podczas kontroli po kilku dniach od pierwszego badania, zaobserwowano znaczną poprawę. Posesja nie była apatyczna, chętnie pobierała pokarm. Kał był uformowany, o konsystencji typowej dla tego gatunku. Zdecydowano jednak o kontynuacji leczenia podając antybiotyk Shotapen® oraz preparat immunostymulujący Immodulen® za pomocą iniektora pneumatycznego Jabstick. Zalecono także podawanie węgla leczniczego z wodą do picia, przez trzy kolejne dni. Po tygodniu Posesja została dołączona do stada i zaczęła otrzymywać paszę treściwą, w dawce odpowiadającej zapotrzebowaniu dobowemu zwierzęcia.