(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2012)
W pracy przedstawiono pierwsze próby zastosowania własnego narzędzia służącego modelowaniu wielkości populacji żubra dla stada w Almindingen na wyspie Bornholm. Narzędzie FITOM v.1. zostało opracowane w Kopenhaskim Uniwersytecie, a uzyskane przy jego pomocy wyniki porównano z wynikami ogólnie dostępnego programu służącego do przewidywania rozwoju populacji RAMAS. Stwierdzono, że wielkość populacji jest niedoszacowana przy użyciu programu FITOM. Wyniki są˛ bardzo wstępne i program musi być udoskonalony.