(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2012)
Żubr jest symbolem ochrony przyrody i działań skierowanych na gatunki zagrożone. Uratowany dzięki hodowli w niewoli, żubr jest nadal utrzymywany w ośrodkach zamkniętych, ale również˙ z sukcesem wypuszczony na wolność. W prezentacji analizowane są przyczyny wymierania populacji żubra, ważne punkty procesu restytucji oraz aktualna sytuacja gatunku. Przedstawiony jest sukces restytucji żubra w wielu Obszarach Chronionych Rosji, przyczyny spadku wielkości populacji tego gatunku w latach 90. Podkreślona jest też rola ośrodków hodowli żubrów w rezerwatach Prioksko-Terrasnyi i Oksky w kontekście ochrony różnorodności genetycznej i tworzenia nowych populacji. Wskazane są sposoby rozwiązania problemów restytucji żubra w Rosji.