(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2022)
Na podstawie danych wieloletnich przedstawiony jest proces tworzenia i stan aktualny wolnożyjącej populacji żubra „Volozhynskaya”, w największym kompleksie leśnym centralnej Białorusi. W ciągu 18 lat populacja zwiększyła się z 15 do 79 osobników, przy średnim rocznym przyroście równym 10,1%. Liczebność populacji, pomimo tendencji do zmniejszanie się rocznego przyrostu, w krótkim czasie osiągnie poziom optymalny. Rocznie średnio rodzi się sześć cieląt i współczynnik urodzeń ma wartość typową dla stad białoruskich. Współczynnik płodności o wartości około 50% ma mniejszą wartość niż na początku tworzenia populacji. Generalnie straty (włączając eliminacje) obejmują 44 zwierzęta, w tym 19 osobników o niskiej wartości reprodukcyjnej. Przedstawione będą perspektywy rozwoju i wykorzystania wolnej populacji żubra.