(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2012)
Zbadaliśmy aktywność samic żubrów w wolnożyjących stadach w europejskiej części Rosji. Zwierzęta z obrożami GPS obserwowano od marca do lipca. Wzorce aktywności dobowej (najwyższa o zmierzchu i najniższa o świcie) były takie same w okresie śnieżnym i bezśnieżnym, żubry były bardziej aktywny w tym drugim (kwiecień-lipiec). Nie było okresów gwałtownego wzrostu aktywności w ciągu dnia, ale wieczorem występuje okres bardziej widocznego spadku aktywności. Był też okres większego spadku akywności rano w maju, co może być powiązane z okresem ciąż i porodów.