(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2012)
Płciowa i wiekowa struktura populacji żubra w Bieszczadach była oceniana na podstawie całorocznych obserwacji prowadzonych pomiędzy 2001 – 2012 oraz porównana z wynikami oceny struktury populacji opartej na analizach fotografii stad żubrów. Wykazano różnice pomiędzy zachodnią i wschodnią populacją żubra w tym regionie oraz pomiędzy zimą a sezonem wegetacyjnym. W subpopulacji zachodniej wyraźnie dominowały byki w obu sezonach (63,7% w sezonie wegetacyjnym i 58,5% w zimie, a udział cieląt był niski (poniżej 10%). W subpopulacji wschodniej, udział krów był wyraźnie wyższy (odpowiednio 38,6 i 48,6%), jakkolwiek ich proporcja w stosunku do byków zmieniała się sezonowo. Dużo wyższa była tu też proporcja cieląt w populacji (odpowiednio 19,5 i 12,5%). Przeprowadzono dyskusją na temat przyczyn różnic w wynikach otrzymanych oboma metodami.