(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2013)
W 2010 roku w Bieszczadach na terenie administrowanym przez Nadleśnictwo Stuposiany znaleziono martwą krowę żubra. Sekcja i badania mikrobiologiczne wykazały, że przyczyną śmierci była gruźlica wywołana przez Mycobacterium bovis. W latach 2011 i 2012 odnaleziono kolejnego martwego żubra. Istotne było, aby dla ochrony zdrowia cała populacja żubrów w Bieszczadach, wszystkie zwierzęta z zarażonego stada w Nadleśnictwie Stuposiany i Bieszczadzkim Parku Narodowym zostały zlikwidowane. W okresie od grudnia 2012 do marca 2013 zlikwidowano 20 osobników i znaleziono szczątki czterech żubrów. We wszystkich materiałach biologicznych z tych przypadków stwierdzono Mycobacterium bovis