(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2013)
Zmienność położenia i powierzchni miejsc koncentracji żubrów były oceniane w Bieszczadach dla okresu 2001–2012. Powierzchnia areału (MCP) zachodniej subpopulacji liczącej obecnie ok. 140 osobników różniło się pomiędzy sezonem zimowym i wegetacyjnym (była mniejsza o ok. 20% w zimie). Podobnie, powierzchnia rejonów koncentracji określonych jako kernel 50%, które średnio stanowiły ok. 5% całkowitej powierzchni areału niezależnie od sezonu, była mniejsza zimą o ok. 23%. Położenie rejonów koncentracji jak i ich powierzchnia były wysoce zmienne tak w kolejnych sezonach jak i z roku na rok. Zaledwie ok. 20% tych obszarów w sezonach letnich i nieco ponad 24% podczas zim nakładało się wzajemnie podczas całego badanego okresu. Dyskutowane są przyczyny tego zjawiska jak również jego konsekwencje dla planowania reintrodukcji żubrów oraz zarządzania ich wolnościowymi populacjami.