(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2013)
Przedstawiono wykaz prac i innych publikacji wydanych w ciągu 50 lat po reintrodukcji żubrów w Bieszczadach. Analizie poddano również przedmiot publikacji i zaangażowanie różnych instytucji naukowych. Łącznie podczas tych 50 lat wydano 103 publikacje. Po analizie tej grupy publikacji pojawiły się pewne wnioski. Na pewno potrzebny jest program badań różnych aspektów ochrony populacji żubrów, należy poprawić monitoring zdrowia, a uniwersytety z regionu powinny być bardziej zaangażowane w badania. Konieczne jest również skoordynowanie monitoringu.