(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2008)
Historia żubra w Niepołomicach sięga średniowiecza, kiedy las ten był terenem łowieckim królów polskich. Pierwsza stacja hodowlana żubrów powstała tam w 1938 r., ale w pełni rozwinęła się dopiero od 1946 r. Zwierzęta należące do mieszanej linii nizinno-kaukaskiej hodowano tam do 1979 r., od tego czasu utrzymywana jest tu czysta linia nizinna. Zwierzęta z tego ośrodka były wykorzystywane do licznych reintrodukcji w Polsce, w tym populacji bieszczadzkiej i zachodniopomorskiej, a także wysyłane do zagranicznych ośrodków hodowlanych. W ciągu 70 lat istnienia tego ośrodka urodziło się tam 255 zwierząt. Obecnie ośrodek trzymuje 26 żubrów.