(untitled) (European Bison Conservation Newsletter, 2008)
Podsumowano bardzo ciekawe i prawie nieznane źródło, dokumentujące pierwsze lata introdukcji żubra w Bieszczadach. Kronika przechowywana w Nadleśnictwie Widełki została uratowana z pożaru, który zniszczył budynek. W dokumencie tym podane są dokładne dni przybycia żubrów, nazwiska osób, które brały udział w wydarzeniu oraz opisane są 2 pierwsze lata aklimatyzacji żubrów oraz okres tuż po ich wypuszczeniu na wolność.